Een instructievideo maken

Een instructievideo maken feature image 01

Samenvatting Artikel

Een instructievideo is een goede manier om nieuwe ideeën en kennis over te dragen. Het maken van een instructievideo kan ontmoedigend lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn. In dit artikel lopen we de stappen die je moet nemen om een goede instructievideo te maken door. Zo kan jij direct aan de slag om er één te laten maken.

1. Maak een duidelijk plan

Eerst moet je beslissen wat je de kijkers wilt bijbrengen. Zodra je een onderwerp hebt gekozen, kan je beginnen met het plannen van de video. Vervolgens kan de video worden opgenomen. Zodra de video klaar is, is het tijd om hem te bewerken oftewel editen. Zorg ervoor dat alle beelden en audio correct gesynchroniseerd zijn en dat alle overgangen soepel verlopen. Tot slot publiceer je de video op het gewenste platform zodat kijkers ervan kunnen leren. Als je deze stappen volgt, wordt je instructievideo sowieso een succes!

2. Houd het kort

Bij het maken van een instructievideo moet je er op letten dat deze niet te langdradig wordt. Een video zoals infoclips is het perfecte middel om informatie over te brengen op een leuke manier.  Het doel van de video moet zijn om het hoofdidee op een korte, maar duidelijke manier uit te leggen. Beelden versterken hierbij het verhaal en brengen het tot leven. Met een infoclip voorzie je jouw doelgroep van de juiste informatie op een entertainende manier!

3. Kies voor animatie

Beeldmateriaal is essentieel voor elke instructievideo, dus zorg ervoor dat je beelden kiest die de kijkers helpen om je punten snel en gemakkelijk te begrijpen. Gebruik afbeeldingen, diagrammen en tekst om moeilijke concepten uit te leggen. Maak hierbij gebruik van animaties om dit goed over te brengen. Animatie is veelzijdig in te zetten en het geeft je instructievideo echt een boost. Overweeg ook om muziek en geluidseffecten te gebruiken om de video boeiend te houden.

4. Combineer woord en beeld

Bij een goede instructievideo is het handig om woorden en beelden combineren. Gebruik tekst om moeilijke concepten uit te leggen of een algemeen overzicht van het onderwerp te geven. Gebruik vervolgens visuals om te illustreren wat je zegt. Dit helpt kijkers de informatie te onthouden en maakt het makkelijker voor hen om de algemene boodschap van de video te begrijpen. 

5. Houd het spontaan

Het maken van video’s is erg leuk maar ook een kunst. Zorg er daarom goed voor dat je oefent om de video spontaan te houden. Zo voorkom je dat je video’s eruit komen te zien alsof ze te erg gerepeteerd en bedacht zijn. Houd de video luchtig door als het gepast is grappige momenten toe te voegen of videofragmenten in te lassen.

Een instructievideo maken is een uitdaging. Je kunt daarom kiezen om het uit te besteden, maar zorg er wel voor dat je bovenstaande tips klaar hebt staan als input. Begin met het maken van een duidelijk plan, houd het vervolgens kort en kies voor animatie. Combineer tot slot woorden en beelden om de video effectiever te maken. Met deze tips bent je klaar om jouw eigen instructievideo te laten maken, veel succes!

Recente blog artikelen
Waarom visuele content koning is
Het productieproces van een animatievideo
Benieuwd naar het productieproces van een animatievideo? In dit artikel lees je alles over hoe dit proces in zijn werking gaat en wat je ervoor moet doen.
Competenties en Vaardigheden voor een WordPress Developer
Benieuwd naar de competenties en vaardigheden die je moet beschikken als WordPress Developer? Lees meer hierover in dit artikel.